Werken en wonen in het
Prachtige Huis te Zaanen

Oorspronkelijke functie Poortgebouw

Gebruikt als dependance van de stadsbibliotheek

Prachtige locatie voor zakelijk en particulier

Prachtige ruimte, zaal of locatie huren?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

  Unieke Locatie

  Intiem en sfeervol

  Het Zaanenpark

  Een Prachtige zaal of Inspirerende ruimte huren?

  Contact opnemen

  Wonen en werken in het Prachtige Huis te Zaanen

  Je zal maar op zo een prachtige plek wonen en werken! In het prachtige Huis te Zaanen, midden in het Zaanenbos, bevinden zich thans op de bovenetage twee woningen. De begane grond wordt momenteel gebruikt als vergader- en trainingsruimte. Maar dat was ooit anders.

  Willem Gunzeln, een van der huidige eigenaren weet te vertellen, dat er reeds voor 1325 een heerlijckheid moet hebben gestaan. En is het toevallig, dat het huis toen de naam droeg van Willem’s Hofstede?

  Willem Gunzeln: “In 1296 werd Floris de V door edelen vermoord. Onder die edelen bevond zich ook Willem van Zaanen. Als wraak op de moord werd onder andere de Heerlijckheid Zaanen vernield. Vele jaren later kwam de Heerlijckheid weer in handen van het geslacht Zaanen, één van de oudste en aanzienlijkste geslachten van Holland”.

  Verkocht onder voorwaarden

  In 1881 kocht de heer A.A. Bredius, directeur van de buskruitfabriek “Muiden” het “Huis te Zaanen” voor 53.500 gulden voor zijn zoon C.J.A. Bredius. Het landgoed met de boomgaarden strekte zich uit van de Delft tot aan de Rijksstraatweg en stond bekend als “de tuinen van Bredius”.

  Willem Gunzeln: “De heer Bredius verkocht zijn landgoed aan de gemeente Schoten, onder de voorwaarde, dat het een nuttige, educatieve bestemming zou krijgen. Aan die voorwaarde voldoen wij nog steeds. Want tegenwoordig wordt de begane grond van Huis te Zaanen vooral gebruikt als vergaderlocatie en worden er trainingen en workshops gegeven. Daarnaast worden er ook regelmatig informatie- en voorlichtingbijeenkomsten voor de omwonenden gehouden”.

  Vele Haarlemmers bewaren dierbare herinneringen aan Huis te Zaanen, dat van 1930 tot 1988 dienst deed als bibliotheek.

  Bel ons: 06-54677021